Bugetul de stat pe 2024 a fost rectificat de Guvern. Ce instituții primesc mai mulți bani

Bugetul de stat pe 2024 a fost rectificat de Guvern. Ce instituții primesc mai mulți bani
Sursa foto: Facebook/Ministerul Finanțelor
Publicat: 23/09/2024, 18:28

Executivul a aprobat luni o rectificare bugetară care să permită alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a cheltuielilor obligatorii și corelarea planificării bugetare cu evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici și cu execuția bugetară, a transmis Ministerul Finanțelor, după decizia de la Palatul Victoria.

Rectificarea bugetară este construită ținând cont de patru piloni, potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor.

Conform sursei citate, rectificarea bugetară a fost fundamentată pe o creștere a veniturilor bugetare prin măsuri de creștere a colectării veniturilor curente ale statului, digitalizarea ANAF (e-Factura, e-TVA, e-Transport, case de marcat electronice) și implementarea modulelor antifraudă, care contribuie la conformarea voluntară și creșterea eficienței controalelor ANAF, cât și măsurile instituite prin OUG 107/2024 privind amnistia fiscală, unde ANAF estimează încasări de 7,9 miliarde lei.

De asemenea, se estimează o creștere a veniturilor aferente impozitului pe venit și salarii, cât și a contribuțiilor de asigurări sociale de peste 5,8 miliarde lei la nivelul bugetului general consolidat.

Un al doilea pilon este susținerea investițiilor pentru proiectele strategice.

Bugetul pentru 2024 a fost construit în jurul investițiilor esențiale în infrastructură și îmbunătățirii marilor servicii publice, dovadă că bugetul pentru investiții la începutul anului a însumat la aproximativ 120,1 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investițiilor în PIB.

Potrivit oficialilor MFP, la șapte luni, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 56,99 miliarde lei, cu 46,4% mai mult decât anul precedent, iar bugetul pentru sănătate prezintă o creștere substanțială.

5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinanțării proiectelor de infrastructură

Prin alocările suplimentare din acest an, bugetul pentru dezvoltare și investiții (care include și cofinanțările pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune și PNRR) pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ajunge la o valoare totală record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei, comparativ cu 47,4 miliarde lei în anul 2023.

  • Ministerul Transporturilor primește suplimentar 5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinanțării proiectelor de infrastructură finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ajunge la un nivel record de 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decât bugetul aferent anului 2023.
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ajunge la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde lei. Acest buget este destinat în cea mai mare parte continuării susținerii proiectelor de investiții din programele naționale „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2, precum și programele Companiei Naționale de Investiții, la care se adaugă complementar programele cu finanțare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovării și de programele de susținere a mobilității urbane.
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finanțate din FEN (vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educațional pentru anul școlar 2024-2025, pentru copii defavorizați, prima didactică etc.).

Tot pentru investiții sunt majorări și la ministerele Finanțelor, Agriculturii și Energiei, respectiv:

  • Ministerul Finanțelor primește suplimentar 14,3 miliarde pentru asigurarea cofinanțării pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale MF și schemele de ajutor de stat gestionate de MF (subvenția dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenția accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pentru investiții – programul de industrializare).
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește suplimentar 4,4 miliarde pentru proiectele finanțate din fonduri europene.
  • În ceea ce privește Ministerul Energiei, se alocă suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investiții destinate producției de energie din surse regenerabile.

Peste 20 miliarde lei suplimentar pentru Casa Națională de Sănătate și Ministerul Educației

Conform documentului guvernamental, al treilea pilon este reprezentat de alocările suplimentare pentru marile servicii publice: peste 20 miliarde lei suplimentar pentru Casa Națională de Sănătate și Ministerul Educației, rezultând astfel un plus de peste 40 miliarde lei pentru Educație și Sănătate, comparativ cu bugetele anului 2023.

Bugetul CNAS se suplimentează cu 11,324 miliarde de lei. Sunt bani pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente cu și fără contribuție personală, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%.

Alocarea de 4,59 miliarde de lei pentru Ministerul Educației subliniază angajamentul Guvernului față de creșterea accesului la educație de calitate, fiind incluse aici salariile pentru cadre didactice, bursele și naveta elevilor. Acești bani vin suplimentar la cea mai mare creștere din PIB la începutul anului. Comparativ cu anul 2023, alocările Guvernului pentru educație cresc cu 61%, atingând un total de 58,5 miliarde de lei, cu 22,2 miliarde de lei peste nivelul cheltuielilor din anul 2022.

Prin alocarea de fonduri suplimentare pentru asistența persoanelor cu dizabilități, Guvernul demonstrează un angajament ferm față de protecția socială și îmbunătățirea calității vieții celor mai vulnerabili cetățeni: 914 milioane lei în plus pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități și cheltuielile de funcționare ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială.

Un al patrulea pilon este sprijinul suplimentar pentru autoritățile publice locale. Astfel, se alocă suplimentar 2,7 miliarde lei alocări suplimentare pentru creșterile salariale aferente personalului medical, din domeniul asistenței sociale și auxiliar serviciilor medico-sociale, precum decontarea transportului pentru elevi si programul pentru școli.

Bugetele autorităților publice locale ajung astfel la un total de 29,5 miliarde lei, care includ cheltuielile medico-sociale și decontării transportului pentru elevi, cât și a programelor dedicate școlilor.

Autoritățile publice locale vor beneficia de un buget de 1,2 miliarde lei pentru achitarea sumelor restante înregistrate în contabilitatea unităților administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor, rezultate din relații cu: furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport și distribuție energie termică, precum și plata contribuțiilor și obligațiilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...